Boten - Welkom op de website van WatersportVereniging Amsterdam

Opgericht 27 Januari 1918
Lid Watersportverbond
Watersport Vereniging "Amsterdam" 100 jaar!!
Ga naar de inhoud

Boten

Jeugdzeilen
De Optimist
De Optimist is een jeugdzeilboot met volwassen eigenschappen. Het scheepje wordt gebouwd van hechthout, voorgevormd plakhout of polyester. De Optimist heeft een knikspant romp, is Cat getuigt en heeft een Emmerzeil met Spriet. Door zijn gunstige lengte - breedte verhouding is de Optimist stabiel en daardoor ook bij uitstek geschikt voor jeugdige zeilers.
De Optimist is ontworpen door Clark Mills in 1948 en is sinds 1973 een internationaal erkende klasse.

Lengte : 2.30m
Breedte: 1.10m
Diepgang: 0.20m - 0.80m
Zeiloppervlakte: 3.5m²
Minimaal drijfvermogen is 90 Kg.
De Laser
De Laser Formula betekent eigenlijk drie Lasers in één! Dit omdat buiten het zeil en de ondermast de boten volledig identiek zijn. Formula Laser geeft daarmee de jongste zeilers de grootste kans om hun zeildromen waar te maken dan wel het meeste zeilplezier te hebben! Startend met een Laser 4.7 - die zich dus alleen van de standaard Laser onderscheidt door een kleinere ondermast en een kleiner zeil - daarna overstappend op een Laser Radial (5.7) - met een iets grotere ondermast en zeil - of een Laser.

Lengte: 4.23m
Breedte: 1.42m
Gewicht: 59 kg
Zeil oppervlakte 4.7 : 4.7m²
Zeil oppervlakte radiaal : 5.76m²
Zeil oppervlakte standaard : 7.06m²

Laser 4.7

De Laser 4.7 geeft jonge zeilers uit de Optimist de mogelijkheid om werelds meest favoriete Olympische eenmansboot te zeilen. De Laser 4.7 ziet eruit als een Laser, zeilt als een Laser. Het is een Laser.
Gebaseerd op dezelfde romp en uitrusting, heeft de Laser 4.7 ten opzichte van de Laser Standaard alleen een kleiner zeil en een kortere (voorgebogen) ondermast. Alles is dus hetzelfde, alleen het zeil en de mast zijn anders
Door de kortere mast en het kleinere zeil is de Laser 4.7 optimaal hanteerbaar voor de kleinere zeiler met minder kracht en lichaamsgewicht.
Het optimale gewicht voor de Laser
4.7 ligt tussen de 45 en 65 kilogram.


Laser Radiaal


De Laser Radiaal geeft jonge en lichte zeilers de mogelijkheid om in werelds meest favoriete Olympische eenmansboot te zeilen.
De Laser Radial is niet alleen de meest populaire jeugdboot, maar ook Olympische damesboot en erkend als de opstap naar de Laser Standaard.
Gebaseerd op dezelfde romp en uitrusting, heeft de Laser Radial ten opzichte van de Laser Standaard alleen een kleiner zeil en een kortere ondermast. Alles is dus hetzelfde, alleen de mast en het zeil zijn anders!

Het optimale gewicht voor de Laser Radial ligt tussen de 60 en 75 kilogram


Laser standaard


De laser standaard is voor de zwaardere onder ons. Het verschil ten opzichte van de Radiaal is alleen dat het zeil oppervlakte groter, maar voor de rest is de tuigage hetzelfde. Deze maat is de laatste in de rij van de Laser Formula.
Het optimale gewicht voor de Laser Standaard ligt boven de 75 kilogram.

ESTEL

De Estel is even als de laser radiaal voor de lichtere personen onder ons. Het is een eenmansboot, welke op dezelfde wijze wordt getuigd als de laser. De afmetingen zijn te vergelijken met de laser radiaal. In Nederland komt de Estel niet veel voor, maar in het buitenland, met name in Spanje zie je haar vaker. Ze wordt ook wel de Spaanse Laser genoemd.
Het optimale gewicht is te vergelijken met de laser radiaal en ligt tussen de 60 en 75 kilogram.

Naam: Estel
Lengte: 3.99
Breedte: 1.45
Zeiloppervlakte: 7 m2
Centaur
De Centaur staat al meer dan 50 jaar aan de top in het segment open zeilboten tot 7 meter.
De kuip biedt plaats aan vier volwassen personen, maar de boot is heel goed alleen te zeilen.
De Centaur is koersvast, uitzonderlijk goed te manoeuvreren, onzinkbaar en uitermate geschikt voor gebruik op binnenwateren.
 
Lengte 6,20 m
Breedte 2 m
Diepgang 85 cm
Een cruising grootzeil van 12,3 m2
Rolgenua van 6,4 m2
Terug naar de inhoud